Zonnepanelen in 2024: de oplossing tegen stijgende energiekosten

Heb je er ooit over nagedacht om zonnepanelen te installeren? In 2024 is het een topmoment om dat te doen. De prijzen zijn aanzienlijk gedaald, wat betekent dat je nu veel minder betaalt voor een installatie dan enkele jaren geleden.

Bovendien kun je dankzij het injectietarief extra verdienen met de teruggeleverde energie.

Wij geven je hier graag een diepgaand overzicht van de voordelen, kosten en besparingsmogelijkheden, en stappen die je kunt ondernemen om de beste keuze te maken.

Dus als je onafhankelijker wilt zijn van stijgende energiekosten, zijn zonnepanelen in 2024 de ideale duurzame én slimme investering in je toekomst.

Intro

Kostprijs

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen in 2024, dan is er goed nieuws: de prijzen zijn flink gedaald. Maar ook een aantal andere maatregelen zijn veranderd:

  1. De subsidie van de netbeheerder is sinds 1 januari 2024 stopgezet. Er zijn nog enkele subsidies voor daken met asbest, grote installaties en zonnepanelen verrekend in een EPB. (link hier naar detail pagina, cfr: https://www.vlaanderen.be/zonnepanelen)

  2. Het tijdelijk verlaagd BTW-tarief van 6% is stopgezet sinds 1 janurari 2024, waardoor installaties voor nieuwbouw weer onder 21% vallen. Voor renovatie van woningen ouder dan 10 jaar blijft het BTW-tarief 6%.

Om een idee te geven van de kostprijs, hebben we hier enkele voorbeelden uitgewerkt:

  1. een installatie van 5kW: dit is het maximale vermogen wanneer je woning is aangesloten op 1 fase (230V).

  2. Een installatie van 10kW: dit is het maximale vermogen wanneer je woning is aangesloten op 3 fase (400V).

  3. Installatie met een “gewone” omvormer, ook wel stringomvormer genoemd.

  4. Installatie met micro-omvormers, waarbij er 1 omvormer achter elk paneel wordt gemonteerd.

 

5 kW

10 kW

Stringomvormer

4500 euro

8000 euro

Micro-omvormers

5500 euro

10000 euro



Factoren zoals de hoogte van de dakrand, het type dakbedekking of de kabellengte kunnen de prijs be”invloeden. Daarom doen we altijd een plaatsbezoek om een correcte offerte op te kunnen stellen.

Het maximale vermogen van 5 of 10 kW is een beperking op de omvormer. Maar het is mogelijk om meer zonnepanelen aan te sluiten dan het vermogen van de omvormer aangeeft. Op een omvormer van 5kW kan je bijvoorbeeld voor 6kW aan zonnepanelen aansluiten.

Is het slim om dit te doen?

JA, want het aantal zonnepanelen zijn bepalend voor de opbrengst. Als je een gemiddelde van 1000 zonne-uren op jaarbasis aanhoudt, kom je met 5kW zonnepanelen aan een jaarlijkse energieopbrengst van 5000kWh en met 6kW zonnepanelen aan een jaarlijkse energieopbrengst van 6000kWh.

Nee: als het niet nodig is (omdat je bijvoorbeeld niet tegen de limiet zit), heeft dit weinig zin. Op een “ideale” dag, een koude dag met veel zon, kan het zijn dat je zonnepanelen dan meer produceren dan de omvormer kan omzetten naar het net. In dat geval is de omvormer de begrenzende factor en verlies je die dag een deel van je opbrengsten. Maar omdat dit op een jaar maar enkele keren voorkomt, is dit zelden bepalend in de totale opbrengst.

Uiteraard zijn er ook grenzen aan hoe ver je hierin kunt gaan. Als erkend RESCert installateur voeren wij deze berekening altijd uit bij het ontwerpen van een installatie.

Wat brengen zonnepanelen op?

Er zijn 2 manieren waarop je zonnepanelen opbrengen:

  • besparing op je eigen verbruik

  • verkoop van de overtollige stroom aan het net

Wie nog een oude, terugdraaiende teller heeft, kan geen stroom verkopen aan het net. De berekening is hier iets anders. TODO: link naar pagina met oude meter

Met een digitale meter en zonder thuisbatterij, kunnen we uitgaan van een gemiddelde situatie waarin 30% van de opgewekte energie direct verbruikt wordt. Dit levert een besparing op van de volledige kost zoals je die op je energiefactuur terugvindt: dit is de energiekost inclusief de netkosten, alle taksen en BTW. (link naar https://www.fluvius.be/nl/factuur-en-tarieven/wat-staat-er-op-de-energiefactuur ?). We rekenen met een totaal tarief van 0.40 euro per kWh.

De overige 70% verbruik je niet meteen, dus die wordt verkocht aan het net. Hiervoor krijg je enkel de energiekost. We rekenen met een energietarief van 0.10 euro per kWh.

Dit levert de volgende resultaten op, voor de installatiekosten die hierboven als voorbeeld gebruikt werden:

Geinstalleerd vermogen

5 kW

10 kW

Jaarlijkse energieopbrengst

5000 kWh

10000 kWh

30% eigen verbruik aan 0.40 euro/Wp

1500 kWh

600 euro

3000 kWh

1200 euro

70% verkoop aan het net aan 0.10 euro/Wp

3500 kWh

350 euro

7000 kWh

700 euro

Totale besparing

950 euro

1900 euro

Stringomvormer

4,7 jaar

4,2 jaar

Micro-omvormers

5,8 jaar

5,3 jaar

Een installatie gaat gemakkelijk 25 tot 30 jaar mee, wat een heel mooi totaal financieel rendement op je investering oplevert.

Dit klinkt te mooi om waar te zijn, moeten we geen rekening houden met kosten verbonden aan onderhoud? Dat hangt van de installatie af. Houd rekening met de volgende factoren:

  1. Een stringomvormer moet je op de levensduur van de installatie waarschijnlijk 1 keer vervangen. Je kan bij de installatie bijbetalen voor extra garantie (tot 20 of 25 jaar), maar in die kost zit vaak de prijs van een nieuwe omvormer verrekend. Micro-omvormers komen met een standaard garantietermijn van 25 jaar, deze zul je niet moeten vervangen.

  2. Afhankelijk van de omgeving waarin de zonnepanelen staan, kan je ervoor kiezen de panelen af en toe te laten reinigen. Dit gaat meestal om installaties in een bosrijke omgeving, of in de buurt van (vervuilende) industrie. Wanneer zonnepanelen voldoende hellen, is af en toe een goede regenbui voldoende om ze zuiver te houden. Kijk soms eens op de monitor van je installatie om te bepalen of er verliezen zijn op de productie en een onderhoud of reiniging nodig is.

  3. Het rendement van je panelen kan achteruit gaan, maar dit is meestal zeer beperkt. Hoe snel panelen kunnen degraderen, zie je in de opbrengstgarantie die op het zonnepaneel zit. Een voorbeeld van een paneel dat wij courant aanbieden is de Tiger Neo van Jinko Solar, op dit paneel is de maximale degradatie 0,40% per jaar, gedurende 30 jaar.

  4. Het energietarief kan vari”eren in de toekomst. Als de energieprijzen stijgen, levert je installatie meer op dan deze berekening, maar als ze dalen, duurt het juist iets langer voor je de installatie terugverdiend hebt.

Hoeveel energie je installatie kan opbrengen, is afhankelijk van een aantal factoren:

  • de dakhelling,

  • de orientatie tov het zuiden,

  • schaduw op de zonnepanelen door bomen of gebouwen

Als erkend RESCert installateur voeren wij de opbrengstberekening uit aangepast aan jouw situatie, zodat je een correct idee krijgt van de besparing, opbrengst en terugverdientijd van je zonnepanelen.

Ik ben overtuigd! Wat is de volgende stap?

De eerste stap is het aanvragen van een offerte. Wil je snel een idee krijgen hoeveel een installatie voor jouw woning zou kosten? Vul dan onze online calculator in je kent direct de prijs! TODO: link

Overtuigd van de prijs, of wil je dit toch liever door ons laten doen? Geen probleem, voordat de offerte definitief wordt, doen wij altijd een plaatsbezoek en controleren we alles.

  • Dakhelling en orientatie

  • Afmetingen van het dak, passen de panelen er wel op en op welke manier?

  • Is er schaduw en zijn er micro-omvormers nodig, of is een stringomvormer voldoende?

  • Waar komt de omvormer?

  • Hoe geraken we van de panelen tot aan de omvormer en de elektrische kast?

Na het plaatsbezoek krijg je van ons een definitieve offerte (deze is in 90% van de offertes hetzelfde als de online calculator). Akkoord met de offerte? Dan gaan wij aan de slag en plannen we de installatie in overleg met je in.

Waarop letten bij het vergelijken van offertes?

Materialen:

  • zonnepanelen
  • omvormer
  • bekabeling
  • montagesysteem

Garanties

Certificering

Niet alleen de prijs is belangrijk bij het vergelijken van zonnepanelenoffertes, er zijn ook andere dingen om rekening mee te houden. Denk aan het materiaal, zoals verschillende merken zonnepanelen en omvormers. Welke garanties krijg je? Het is ook slim om te checken of de installateur die je kiest RESCert-gecertificeerd is. Dat zorgt ervoor dat de berekeningen en installatie goed zijn uitgevoerd.

Zonnepanelen

Zonnepanelen komen met 2 garanties: een productgarantie en een opbrengstgarantie.

Productgarantie: dit is een garantie tegen fabricagfouten zoals barsten, onderdelen die loslaten, enz. De dekkingsperiode varieert afhankelijk van het merk, maar de standaard in de industrie is 10 jaar of meer. Een goede productgarantie biedt een dekking van 25 jaar, en je kunt ze krijgen van toonaangevende merken zoals Jinko Solar en Hyundai. (TODO: link naar onze merken)

Opbrengstgarantie (ook wel vermogensgarantie of prestatiegarantie): fotovoltaïsche (PV) cellen verliezen geleidelijk aan prestaties, wat betekent dat de hoeveelheid opgewekte elektriciteit elk jaar iets afneemt. Fabrikanten van zonnepanelen specificeren een maximale degradatiesnelheid, en de vermogensgarantie dekt je als ze sneller verslechteren. Bijvoorbeeld, als je fabrikant een prestatieverlies van 0,50% per jaar aangeeft, en je zonnepanelen beginnen elk jaar 1% van hun productiviteit te verliezen, treedt de prestatiegarantie in werking en krijg je een vervanging.

Vermogensgaranties zijn over het algemeen langer dan productgaranties, en de meeste fabrikanten bieden 25 tot 30 jaar. Een hoogwaardig paneel verliest ongeveer 2% tot 3% productiviteit tijdens het eerste jaar en vervolgens minder dan 0,50% per jaar. Dit betekent dat de beste zonnepanelen na een periode van 25 jaar nog steeds minstens 85% van hun oorspronkelijke elektriciteitsopbrengst kunnen genereren.

Ideaal gezien moet je zoeken naar een vermogensgarantie voor zonnepanelen met de volgende voorwaarden:

  • Niet meer dan 2% tot 3% degradatie gedurende het eerste jaar

  • Niet meer dan 0,50% degradatie gedurende de daaropvolgende jaren

  • 25 tot 30 jaar dekking tegen productiviteitsverlies

Sommige fabrikanten garanderen een degradatiesnelheid zo laag als 0,25% per jaar, of een prestatiegarantieperiode van maximaal 30 jaar. (TODO: link naar onze merken)

Over het algemeen zullen garanties op zonnepanelen je niet beschermen tegen schade veroorzaakt door verkeerd gebruik van de panelen. Zonnepaneelfabrikanten leveren garantiedocumenten waar de voorwaarden gedetailleerd op beschreven worden.

Het is belangrijk om te beseffen dat deze garanties van de fabrikant komen, en niet van de installateur. Daarom is het belangrijk een merk te kiezen waarvan je kan verwachten dat dit nog bestaat over 20-25 jaar. Kijk naar merken die wereldwijd operationeel zijn, en bij voorkeur een kantoor hebben in Europa.

Tier-1

Wij raden aan om een merk te kiezen uit de Tier-1 lijst (LINK: https://solaranalytica.com/tier-1-solar-panels/). Dit is een lijst die door Solar Analytica (LINK: https://solaranalytica.com/solar-analytica-assessment-criteria-solar-modules-2-0/) opgesteld wordt, en merken beoordeeld op een aantal criteria zoals:

  • design

  • duurzaamheid

  • efficientie

  • performantie

  • garanties

Omvormer

Afhankelijk van het dak, zijn er verschillende mogelijkheden in de keuze voor het type omvormer.

Stringomvormer

De “gewone” omvormer, waarbij alle panelen in serie (string) aan elkaar gekoppeld worden, soms in meerdere strings. Dit is een goede oplossing voor een dak zonder schaduw, waarbij de panelen in hetzelfde vlak liggen. Voor zonnepanelen in een string geldt de regel dat het slechtste paneel de opbrengst bepaalt.

De meeste merken bieden ook hybride omvormers aan die gekoppeld kunnen worden aan een thuisbatterij. De levensduur van een omvormer bedraagt gemiddeld tussen de 8 en 12 jaar, wat duidelijk minder is dan de levensduur van de zonnepanelen zelf. Houd er dus rekening mee dat je de omvormer van de installatie minstens 1 keer moet vervangen. Kijk ook steeds naar de duur vam de garantie die de fabrikant op de omvormer geeft.

TODO: link naar uitgebreide info stringomvormer

Micro-omvormers

Wanneer de zonnepanelen op een dak liggen waar ze in de schaduw kunnen vallen, is het aangeraden om met micro-omvormers te werken. Er wordt dan 1 omvormer per zonnepaneel geinstalleerd, deze komt achter het paneel zelf op het dak. Zo kunnen de panelen die tijdelijk minder presteren door de schaduw, de andere panelen niet beinvloeden. Ook voor installaties met panelen op verschillende dakvlakken, is dit een goede oplossing.

Micro-omvormers komen typisch met een garantieperiode van 25 jaar, en je mag dan ook verwachten dat ze de hele levensduur van de installatie meegaan.

Verder zit je ook met gewone wisselspanning op het dak, en niet met een hoge gelijkspanning, zoals bij een stringomvormer soms wel het geval is, wat de installatie veiliger maakt.

TODO: link naar uitgebreide info micro-omvormer

Optimizers

Een andere oplossing voor installaties met schaduw of verschillende dakvlakken, is het gebruik van optimizers. Er zijn systemen waarbij elk paneel een optimizer krijgt (zoals Solar Edge) en systemen waarbij je kan kiezen enkel de afwijkende zonnepanelen van optimizers te voorzien (zoals Huawei)

Zoals bij micro-omvormers, worden optimizers ook achter de panelen geinstalleerd op het dak.

Het voordeel van dit systeem is dat het goedkoper is dan een systeem met micro-omvormers. En hoewel op de meeste optimizers ook een garantie zit van 25 jaar, blijkt deze component toch iets gevoeliger te zijn voor defecten. Voor installaties waar een stringomvormer geen optimale oplossing is, raden wij steeds het gebruik van Enphase micro-omvormers aan.

TODO: link naar uitgebreide info optimizers?

RESCert erkenning van de installateur

Kiezen voor kwaliteit van de materialen is vanzelfsprekend, maar ook de installateur kan zich onderscheiden. Een RESCert-erkenning is een certificaat van bekwaamheid voor installateurs van groene-energiesystemen. Werk je samen met een RESCert-gecertificeerde installateur, dan kan je verwachten dat de installatie op een correcte en veilige manier wordt uitgevoerd, je zal ook altijd een volledig technisch dossier inclusief alle technische fiches en berekeningen (opbrengsten, installatieverliezen, terugverdientijd, enz.) ontvangen bij de oplevering.

De installatie zelf

Ben je akkoord met de offerte? Dan plannen we samen de installatie in. Meestal is de uitvoering zelf op 1 of 2 dagen klaar.

Is er een bouwvergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

In principe wel, maar er zijn een aantal uitzonderingen waardoor er in de praktijk zelden een vergunning nodig is.

Voor een hellend dak geldt dat er geen vergunning nodig is zolang de zonnepanelen geïntegreerd worden in het hellende dakvlak.

Voor een plat dak geldt is er een vrijstelling zolang de panelen niet hoger dan 1 meter boven de dakrand komen.

Keuring en aanmelding

Wanneer de installatie af is en voor de indienstname, moet deze eerst gekeurd worden. Met het AREI-keuringsverslag kunnen de zonnepanelen bij de netbeheerder aangemeld worden, dit dient binnen de 30 dagen te gebeuren.

Wie een digitale meter heeft, kan daarna nog een contract afsluiten om de overschot van de opgewekte stroom te verkopen.

Ga je verhuizen en laat je de installatie verplaatsen? Dan moet dit ook altijd aan de netbeheerder gemeld worden.