Alles wat je moet weten over zonnepanelen.

Wat is er technisch mogelijk? Hoe zit het met de kwaliteit? Hoe snel verdien je zonnepanelen terug? En waarop letten bij het kiezen van een installateur?

We vertellen je graag alles over zonnepanelen!

Intro
Must have theme

Check below the most popular services

Robust Features

Discover a New Way of Building Websites.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore aliqua.

Robust Features

Make a Big Shift in your Company Workflow.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore aliqua.

New Demo Content

Make a Big Shift in your Company Workflow.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore aliqua.

New Powerful Features

Discover a New Way of Building Websites.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore aliqua.

Zonnepanelen in 2024: de oplossing tegen stijgende energiekosten

Heb je er ooit over nagedacht om zonnepanelen te installeren? In 2024 is het een topmoment om dat te doen. De prijzen zijn aanzienlijk gedaald, wat betekent dat je nu veel minder betaalt voor een installatie dan enkele jaren geleden. Bovendien kun je dankzij het injectietarief extra verdienen met de teruggeleverde energie.

Wij geven je hier graag een diepgaand overzicht van de voordelen, kosten en besparingsmogelijkheden, en stappen die je kunt ondernemen om de beste keuze te maken. Dus als je onafhankelijker wilt zijn van stijgende energiekosten, zijn zonnepanelen in 2024 de ideale duurzame én slimme investering in je toekomst.

Kostprijs

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen in 2024, dan is er goed nieuws: de prijzen zijn flink gedaald. Maar ook een aantal andere maatregelen zijn veranderd:

 • De subsidie van de netbeheerder is sinds 1 januari 2024 stopgezet. Er zijn nog enkele subsidies voor daken met asbest, grote installaties en zonnepanelen verrekend in een EPB. Meer informatie vind je op de website van de Vlaamse overheid.

 • Het tijdelijk verlaagd BTW-tarief van 6% is stopgezet sinds 1 janurari 2024, waardoor installaties voor nieuwbouw weer onder 21% vallen. Voor renovatie van woningen ouder dan 10 jaar blijft het BTW-tarief 6%.

Om een idee te geven van de kostprijs, hebben we hier enkele voorbeelden uitgewerkt:

 1. een installatie van 5kW: dit is het maximale vermogen wanneer je woning is aangesloten op 1 fase (230V).

 2. Een installatie van 10kW: dit is het maximale vermogen wanneer je woning is aangesloten op 3 fase (400V).

 3. Installatie met een “gewone” omvormer, ook wel stringomvormer genoemd.

 4. Installatie met micro-omvormers, waarbij er 1 omvormer achter elk paneel wordt gemonteerd.

Vermogen
5 kW
10 kW
Stringomvormer

Standaard oplossing

4500 €
8000 €
Micro-omvormers

Beter bij schaduw

5500 €
10000 €

Factoren zoals de hoogte van de dakrand, het type dakbedekking of de kabellengte kunnen de prijs beïnvloeden. Daarom doen we altijd een plaatsbezoek om een correcte offerte op te kunnen stellen.

Kan je meer installeren dan het maximale vermogen?

Het maximale vermogen van 5 of 10 kW is een beperking die de netbeheerder oplegt aan de omvormer. Het is mogelijk om meer zonnepanelen aan te sluiten. Op een omvormer van 5kW kan je bijvoorbeeld 6kW aan zonnepanelen aansluiten, maar ook al kunnen de zonnepanelen meer geven, de omvormer zal maximaal 5kW leveren aan het net.

Is dit slim om te doen?

Ja: want het aantal zonnepanelen zijn bepalend voor de opbrengst. Als je een gemiddelde van 1000 zonne-uren op jaarbasis aanhoudt, kom je met 5kW zonnepanelen aan een jaarlijkse energieopbrengst van 5000kWh en met 6kW zonnepanelen aan een jaarlijkse energieopbrengst van 6000kWh.

Nee: als het niet nodig is (omdat je bijvoorbeeld niet tegen de limiet zit), heeft dit weinig zin. Op een “ideale” dag, een koude dag met veel zon, kan het zijn dat je zonnepanelen dan meer produceren dan de omvormer kan omzetten naar het net. In dat geval is de omvormer de begrenzende factor en verlies je die dag een deel van je opbrengsten. Wanneer je dit verschil echter niet te ver opdrijft, is dit zelden bepalend in de totale opbrengst.

Uiteraard zijn er grenzen aan hoe ver je hierin kunt gaan. Als erkend RESCert installateur voeren wij deze berekening altijd uit bij het ontwerpen van een installatie.

Wat brengen zonnepanelen op?

Er zijn 2 manieren waarop je zonnepanelen opbrengen:

 • besparing op je eigen verbruik
 • verkoop van de overtollige stroom aan het net

Wie nog een oude, terugdraaiende teller heeft, kan geen stroom verkopen aan het net. De berekening is hier iets anders.

Met een digitale meter en zonder thuisbatterij, kunnen we uitgaan van een gemiddelde situatie waarin 30% van de opgewekte energie direct verbruikt wordt. Dit levert een besparing op van de volledige kost zoals je die op je energiefactuur terugvindt: dit is de energiekost inclusief de netkosten, alle taksen en BTW. We rekenen met een totaal tarief van 0.40 euro per kWh.

De overige 70% verbruik je niet meteen, dus die wordt verkocht aan het net. Hiervoor krijg je enkel de energiekost. We rekenen met een energietarief van 0.10 euro per kWh.

Dit levert de volgende resultaten op, voor de installatiekosten die hierboven als voorbeeld gebruikt werden:

Vermogen
5 kW
10 kW
Jaarlijkse energieopbrengst
5000 kWh
10000 kWh
30% eigen verbruik

0.40 €/kWh

1500 kWh
600 €
3000 kWh
1200 €
70% verkoop aan het net

0.10 €/kWh

3500 kWh
350 €
7000 kWh
700 €
Totale besparing
950 €
1900 €
Terugverdientijd

Stringomvormer
Micro-omvormers


4,7 jaar
5,8 jaar

4,2 jaar
5,3 jaar

Een installatie gaat gemakkelijk 25 tot 30 jaar mee, wat een heel mooi totaal financieel rendement op je investering oplevert.

Dit klinkt te mooi om waar te zijn, moeten we geen rekening houden met kosten verbonden aan onderhoud? Dat hangt van de installatie af. Houd rekening met de volgende factoren:

 1. Een stringomvormer moet je op de levensduur van de installatie waarschijnlijk 1 keer vervangen. Je kan bij de installatie bijbetalen voor extra garantie (tot 20 of 25 jaar), maar in die kost zit vaak de prijs van een nieuwe omvormer verrekend. Micro-omvormers komen met een standaard garantietermijn van 25 jaar, deze zul je niet moeten vervangen.

 2. Afhankelijk van de omgeving waarin de zonnepanelen staan, kan je ervoor kiezen de panelen af en toe te laten reinigen. Dit gaat meestal om installaties in een bosrijke omgeving, of in de buurt van (vervuilende) industrie. Wanneer zonnepanelen voldoende hellen, is af en toe een goede regenbui voldoende om ze zuiver te houden. Kijk soms eens op de monitor van je installatie om te bepalen of er verliezen zijn op de productie en een onderhoud of reiniging nodig is. Laat dit steeds uitvoeren door een professioneel bedrijf.

 3. Het rendement van je panelen kan achteruit gaan, maar dit is meestal zeer beperkt. Hoe snel panelen kunnen degraderen, zie je in de opbrengstgarantie die op het zonnepaneel zit. Een voorbeeld van een paneel dat wij courant aanbieden is de Tiger Neo van Jinko Solar, op dit paneel is de maximale degradatie 0,40% per jaar, gedurende 30 jaar.

 4. Het energietarief kan variëren in de toekomst. Als de energieprijzen stijgen, levert je installatie meer op dan deze berekening, maar als ze dalen, duurt het juist iets langer voor je de installatie terugverdiend hebt.

Hoeveel energie je installatie kan opbrengen, is afhankelijk van een aantal factoren:

 • de dakhelling,

 • de orientatie tov het zuiden,

 • schaduw op de zonnepanelen door bomen of gebouwen

Als erkend RESCert installateur voeren wij de opbrengstberekening uit aangepast aan jouw situatie, zodat je een correct idee krijgt van de besparing, opbrengst en terugverdientijd van je zonnepanelen.

Ik ben overtuigd! Wat is de volgende stap?

De eerste stap is het aanvragen van een offerte. Wij doen een plaatsbezoek en controleren we alles.

 • Dakhelling en orientatie

 • Afmetingen van het dak, passen de panelen er wel op en op welke manier?

 • Is er schaduw en zijn er micro-omvormers nodig, of is een stringomvormer voldoende?

 • Waar komt de omvormer?

 • Hoe geraken we van de panelen tot aan de omvormer en de elektrische kast?

Na het plaatsbezoek krijg je van ons een definitieve offerte. Akkoord met de offerte? Dan gaan wij aan de slag en plannen we de installatie in overleg met je in.