Omvormer


SolarEdge omvormer
Om stroom terug te kunnen leveren aan het net, moet de gelijkstroom worden omgevormd naar wisselstroom met een omvormer. De meest bekende omvormer voor zonnepanelen is SMA. Hoewel wij deze kunnen aanbieden, stellen we u hier graag het systeem voor van SolarEdge, onze best verkochte omvormer.

Het probleem van de standaard omvormer

Elke omvormer beschikt over 1 of meerdere MPPT’s. MPPT staat voor “Maximum Power Point Tracker”. Dit is de module die de omvormer bijstuurt om steeds het maximale vermogen uit de zonnepanelen te krijgen. Enkele factoren die het vermogen kunnen be├»nvloeden zijn de invalshoek van de zonnestralen, schaduwval, of de temperatuur van het zonnepaneel.

In een klassiek systeem zit die MPPT in de omvormer zelf. De zonnepanelen worden in serie (ook wel “string” genoemd) aangesloten op de MPPT en deze moet dan optimaliseren voor de hele string ineens. En daar zit het nadeel…

Als er 1 zonnepaneel uit de serie minder presteert, beïnvloed dat paneel de hele serie. Het slechtste paneel uit de serie bepaalt de opbrengst!
Vergelijking klassiek systeem met SolarEdge

De oplossing van de SolarEdge omvormer

SolarEdge biedt hier een oplossing door de MPPT uit de omvormer te halen en in losse modules te steken. Elk zonnepaneel krijgt zijn eigen module met MPPT.
Installatie SolarEdge

De voordelen

Meer rendement

Door de optimalisatie per paneel, ligt het rendement hoger dan bij een klassiek systeem:

  • 6% meer bij optimale installatie,
  • tot 25% meer bij schaduw.

Gratis monitoring

De omvormer maakt verbinding met het internet. U kunt elk paneel afzonderlijk opvolgen op de (zeer gebruiksvriendelijke) website van SolarEdge. Dit maakt fouten opsporen een stuk gemakkelijker en veel sneller.

Veiligheid

Zonnepanelen zijn batterijen: wanneer de zon schijnt, staat er spanning op. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren als de isolatie van de kabels beschadigd wordt. Hoewel dit in normale omstandigheden niet voorkomt, kan dit bij onderhoudswerken of woningbrand wel gebeuren.

De modules zorgen voor een automatische uitschakeling van zowel gelijkstroom als gelijkvoltage van elk paneel gedurende installatie, onderhoud en in geval van nood. Er is dus geen elektrocutiegevaar bij dit systeem!

Garantie op SolarEdge omvormer

De omvormer komt standaard met een garantie van 12 jaar, deze is echter uit te breiden tot 20 of 25 jaar.

De losse modules komen met 25 jaar garantie.