Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht om het water in de boiler op te warmen. Hiermee bespaar je tot 70% op een elektrische boiler.
Bij een warmtepompboiler zit er een kleine warmtepomp bovenop de boiler. De warmtepomp verwarmt het water in de kuip.
De boiler kan uitgerust zijn met een extra spiraal waarop zonnecollectoren aangesloten kunnen worden. Zo heb je ook meteen een zonneboiler die gratis warm water maakt in de zomer.
Plaatsing van een warmtepompboiler
Afhankelijk van het model, zit de luchtinlaat en -uitlaat aan de bovenkant of aan de zijkant (zoals op deze foto). Soms zit er een ontdooifunctie op de warmtepompboiler, waardoor deze ook op buitenlucht kan werken. Maar meestal is het interessanter om lucht van binnen te gebruiken. Hiervoor moet de ruimte voldoende verlucht zijn. De koude lucht die uit het toestel komt, kan ook in de ruimte worden afgegeven, of naar buiten gaan. Als de ruimte te klein is, kan deze te hard afkoelen waardoor er condensvorming optreedt, in dat geval moet de lucht naar buiten worden afgevoerd.
Aankoop van een warmtepompboiler
Waar moet je op letten wanneer je een warmtepompboiler koopt?
- De inhoud: deze varieert meestal tussen 200 en 300 liter. Een klein gezin kan toekomen met 200 liter, maar je kiest beter een groter model als je veel water verbruikt. Voor gezinnen van 4 personen of voor wie een regendouche en een bad heeft, is een warmtepompboiler van 300 liter aan te raden.
- Het materiaal: zoals bij klassieke boilers kan je kiezen tussen geƫmailleerd staal en inox. Toch is het altijd aangeraden om een elektrische anode, een magnesiumanode of beiden te plaatsen om de warmtepompboiler tegen kalk te beschermen, zeker als je hard water hebt.
Testaankoop vindt een warmtepompboiler alvast erg voordelig!