Water/water warmtepomp


Water/water warmtepomp met grondwaterputten.

Water/water warmtepomp met grondwaterputten.

Een water/water warmtepomp heeft als bron grondwater en als afgifte vloerverwarming of radiatoren.

Het systeem vraagt weinig onderhoud, is volledig weggewerkt onder de grond en is geruisloos. Je kan met een bodem/water warmtepomp ook passief koelen. Hierbij moet de warmtempomp niet werken, waardoor er weinig energie nodig is om het huis lekker fris te houden (er draaien enkel een paar circulatiepompjes en de waterpomp).

Putboringen bij een water/water warmtepomp.

Putboringen bij een water/water warmtepomp.

Grondwater

Bij een water/water warmtepomp zijn er (minstens) 2 putten nodig: 1 aanzuigput en 1 retourput. Bij grote installaties wordt er soms met meerdere putten gewerkt, maar er is altijd een aanzuigkant en een retourkant.

Voor de boringen bij een water/water warmtepomp is er altijd een milieuvergunning nodig.

De putten moeten diep genoeg zijn om grondwater aan te kunnen. Dit moet grondwater zijn van voldoende kwaliteit zodat het systeem jaren kan blijven werken zonder veel onderhoud. Soms zit het grondwater ondiep en is de kwaliteit goed, soms moet er echter diep geboord worden. Er is altijd een voorstudie nodig om dit te bepalen. De diepte en de ondergrond bepaalt de prijs van de bron voor een water/water warmtepomp.

Grondwater is ongeveer 10°C. Bij een diepere boringen loopt dit nog op. Een put van bijvoorbeeld 200m kan 15°C worden, maar hiervoor wordt zelden een vergunning afgegeven omdat op deze diepte drinkbaar water voorkomt, wat “te goed” is voor een warmtepomp.

Onderhoud

Omdat het water altijd in 1 richting stroomt, kan de retourput soms verstopt geraken met zand en soms wat roest. Daarom is de retourput spoelen soms nodig. Het watercircuit is voorzien van drukmeters, waardoor het gemakkelijk te zien is wanneer er weerstand op de retourput komt.

De Vlaamse Milieumaatschappij vraagt bij het uitreiken van de vergunning dat er watermeters op de aanzuig- en retourput worden geplaatst. Je moet jaarlijks de stand noteren van beiden putten zodat gecontroleerd kan worden dat het water wat je aanzuigt ook terug de grond in gaat. Er is wel een bepaald verschil in meterstand toegestaan om de put bij onderhoud te spoelen.