Warmtepomp


Net zoals water stroomt van hoog naar laag, stroomt warmte spontaan van hoge naar lage temperatuur. Om het omgekeerde te bereiken heb je een pomp nodig. Voor water is dit een waterpomp, voor warmte een warmtepomp.

Voor je woning gebruik je een warmtepomp die warmte uit de grond (of grondwater, of lucht) gebruikt om het huis op te warmen. Zoals een koelkast, maar dan omgekeerd.

COP van een warmtepomp

warmtepomp met COP 4
Een warmtepomp heeft een ingebouwde compressor, deze verbruikt energie. Daarvoor krijg je wel een hoop “gratis” warmte terug. De winstfactor, ofwel COP, van een gemiddelde warmtepomp is ongeveer 4. Dat wil zeggen dat voor 1kWh elektrisch verbruik, de warmtepomp 4kWh warmte oplevert, ofwel 3kWh gratis!

Als warmtebron zijn er een aantal mogelijkheden:

  • Bodem: door lussen in de grond wordt er warmte uit de bodem onttrokken. Deze lussen kunnen horizontaal liggen, dan spreken we over een captatienet, of ze kunnen verticaal liggen, dan spreken we over bodemsondes. Dit systeem is zeer geschikt voor centrale verwarming.
  • Grondwater: grondwater wordt opgepompt, geeft zijn warmte af en wordt weer teruggepompt. Bij dit systeem moet er extra aandacht aan de bronputten gaan, om onderhoud in de toekomst, en dus extra kosten, tot een minimum te beperken.
  • Buitenlucht: het goedkoopste systeem in aanschaf, maar minder rendabel. Omdat in de winter, juist wanneer je de meeste warmte nodig hebt, de buitenlucht erg koud is, vermindert de winstfactor (COP) aanzienlijk. Dit systeem is wel geschikt voor sanitair warm water.

Om optimaal rendement uit een warmtepomp te halen zijn er ook een paar voorwaarden:

  • Vloerverwarming: werkt op lage temperatuur (30°C)
  • Voldoende isolatie: om de warmte binnen het huis te houden

Omdat dit bij nieuwbouw bijna altijd het geval is, is een warmtepomp veruit de beste keuze voor woningverwarming. Bij de renovatie van een woning kunnen we dit niet altijd aanraden, maar blijft het rendabel om het sanitair warm water (voor bad en douche) op te warmen met een warmtepomp.

Investeringskosten?

Een warmtepomp is duurder in aanschaf dan een gasketel, maar dit verdien je binnen een aantal jaar terug. De woning heeft daarbij een meerwaarde en er zijn premies die een warmtepomp nog interessanter maken.

Een warmtepomp kun je ook combineren met zonnepanelen, waardoor je woning energieneutraal wordt!

Meer info? Contacteer ons, wij geven u graag een idee van wat een warmtepomp kost en welke premies u kunt aanvragen.

Je kan ook meer lezen over warmtepompen op de website van het Warmtepomp Platform.