De hybride warmtepomp: een hype?


hybride warmtepomp vaillant
We zijn er weer geweest: Batibouw 2014. Met een bezoek aan hal 12, de afdeling verwarming en ventilatie, bent u op de hoogte van de laatste nieuwtjes die er op de markt zijn. En het was duidelijk: warmtepompen zijn niet meer weg te denken! Elk merk biedt een eigen warmtepomp aan. En de grote warmtepomp-merken breiden hun gamma uit. Een opvallende fenomeen dit jaar waren de hybride warmtepompen.

Wat is dat nu, een hybride warmtepomp?

Dit zijn de systemen waarbij een warmtepomp wordt gecombineerd met een andere verwarmingsbron, typisch een gasketel. U kan de warmtepomp gebruiken gedurende de minder koude periodes (lente en herfst) en dat de gasketel de piekmomenten opvangt, wanneer de warmtepomp tekort schiet. Die piekmomenten kunnen winterdagen zijn, maar denk ook aan de bereiding van sanitair warm water. Op deze manier verwarmt u zuiniger dan met een gasketel alleen.

Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp?

Zoals hierboven al stond: het is zuiniger, uw totale energiekost zal minder zijn. De hybride warmtepomp is meestal wel beperkt in vermogen, omdat er voldoende backup aanwezig is en dat maakt de hybride warmtepomp goedkoper dan een gewone warmtepomp. Uiteraard komt de prijs van de hybride warmtepomp bij die van de gasketel.

Hybride warmtepompen: bivalent of echt hybride?

Wat opvalt bij de meeste fabrikanten, is dat de hybride warmtepomp vaak een simpel bivalent systeem is, waarbij de warmtepomp op een bepaalde temperatuur uitschakelt en de gasketel het vanaf dan overneemt.

Een echte hybride warmtepomp gebruikt parameters zoals de COP van het toestel en de gas- en elektriciteitsprijs om te bepalen wanneer de warmtepomp alleen draait, de gasketel gebruikt voor naverwarming van de warmtepomp, of de gasketel zonder warmtepomp draait.

Dit systeem vonden we op Batibouw enkel bij Rotex/Daikin die hierin een supercompact toestel aanbieden waarbij de binnenunit niet groter is dan een gemiddelde gaswandketel. En ook Viessmann biedt een echt hybride systeem aan met een geïntegreerde boiler. Beide fabrikanten bieden systemen met een warmtepomp van 8 tot 10 kW aan, met dit vermogen kan de warmtepomp al een substantiële bijdrage leveren in de totale energiebehoefte.

Onze mening…

Ik twijfel of veel van onze klanten interesse zullen hebben in een hybride warmtepomp. De meesten van onze klanten komen bij ons terecht omdat ze energieneutraal willen gaan, wat vaak financieel gezien de beste oplossing blijkt.

Wie nog op mazout stookt, kunnen wij bijna altijd een goede oplossing aanbieden met een geothermische warmtepomp. Klanten waar een geothermische warmtepomp zich niet snel genoeg terug verdient, zijn de klanten die al een gasketel hebben. Voor hen is het inderdaad interessant om naar een goedkopere installatie te gaan, zoals een lucht/water warmtepomp. Maar dan laten we de bestaande gasketel hangen en dan komen we bij het bivalent systeem uit.

Ik kijk wel uit naar een evolutie waarbij de hybride warmtepompen echt hybride kunnen werken met andere warmtebronnen zoals bestaande gasketels, hout of pellets. Voorlopig is het daar nog even op wachten…

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over gewone of hybride warmtepompen? Aarzel niet om ons te contacteren!