Als cowboys in Pakistan 1


Cowboy
In België is het wat rustiger geworden met de zonnepanelen. Groenestroomcertificaten bij een nieuwe installatie mag je vergeten, zelfs met terugwerkende kracht voor onze klanten van 2013. Dat er “genoeg” zonnepanelen zijn in België, merken we tijdens zonnige weekends. Dan is er een overschot aan energie zodat het net uit balans raakt.

Het is dan ook normaal dat de regering ophoudt met subsidies. Zo creëren we eindelijk een rustigere markt, waar de cowboys verdwijnen en de bedrijven die echt meerwaarde bieden aan hun klanten overblijven. Voorlopig blijven wij hier! 🙂

Hoewel, niet alleen hier. Vorige maand ben ik in Pakistan op zoek gegaan naar nieuwe mogelijkheden. Waarom Pakistan, vraag je je misschien af, maar dat is eerder toeval. Ik heb er al wat connecties en zaken gaan doen in een vreemd land is zo al moeilijk genoeg.

Maar wat een zee van mogelijkheden! Pakistan kent wel wat problemen, energie is daar zeker niet het enige probleem. Maar los van alle andere opportuniteiten: wie in de energiebusiness zit, kan zich daar uitleven.

Hier wijdt Knack al een artikel aan een dreigende black out, daar zouden ze 5 keer per dag kunnen publiceren dat het net werkelijk uitvalt. Niemand kijkt er nog van op, en heel wat Pakistanen zijn uitgerust met een UPS of zelfs een generator. Hetzelfde probleem geldt tegenwoordig ook voor de gasvoorziening. De druk op het gasnet is regelmatig weg en tankstations hebben te maken met schaarste.

Nu gruwel ik van gas, ik ben meer van de warmtepompen, maar met hun stroomproblemen weet ik wel raad! Daarom zijn we de komende maanden weer helemaal in de startup-fase (waren we daar eigenlijk al uit?): businessplannen maken, marketingonderzoek, prospecteren, enz. Pakistanen hebben andere motieven dan Belgen om zich aan zonnepanelen te wagen. Maar ik waag me er wel aan, als een cowboy in het Wilde Oosten misschien?


Een gedachte over “Als cowboys in Pakistan

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.